2016年9月27日火曜日

ランキング CPも含めて

ランクもつけてみました。
タイプ産地ブランド見た目匂い歯ごたえ甘みつや粘り透明
TTL

ポイント
だいたいの 価格(5kg)CP27年ランク27-28年ランキング
27年度
北海道ゆめぴりか33.533.53.73.7424.4180073.8811
長岡コシヒカリ444.54.53.74428.7200069.7710
仙台ササニシキ(ブレンド米です)3.534443.7426.2160061.135
秋田あきたこまち333.543.73.7424.9185074.3912
山形つや姫333.23.243.7424.12000831013
新米山形はえぬき4.24.24.54.5444.229.6150050.722
湯川コシヒカリ4.54.5554.24.24.331.7200063.157
新米福島ひとめぼれ4.4444.54.24.24.329.6190064.269
新米富山コシヒカリ(立山の)4.44.34.34.24.34.34.330.1185061.546
新米魚沼コシヒカリ4.74.54.54.54.54.54.531.7300094.61114
新米湯川コシヒカリ4.74.74.74.74.74.74.732.913504111
28年度
千葉コシヒカリ443.53.53.53.73.525.7150058.44
西会津あきたこまち43.53.53.43.53.73.525.1160063.78
新潟コシイブキ43.53.54.73.543.526.5150056.63

ここで、この前かった、新潟コシイブキのポイントが高い!これは発見である。 
山形のハエヌキも含めてもっと注目されていい品種と考えます。
コシイブキは、特におにぎりにした時の米の甘さ!これが特にいいと思います。
前に作った梅ペーストを入れたおにぎり、これとコシイブキの組み合わせ!素晴らしい。

あるいみ 今は ごちそう である。




新米評価表UP Date (Novice) Rice evaluation table UP Date

昨年の表をアップデートしました。
ご覧ください。
見た目匂い歯ごたえ甘みTTL
27年度
北海道ゆめぴりか33.533.513
長岡コシヒカリ444.54.517
仙台ササニシキ(ブレンド米です)3.534414.5
秋田あきたこまち333.5413.5
山形つや姫333.23.212.4
山形はえぬき4.24.24.54.517.4
湯川コシヒカリ4.54.55519
28年度
千葉コシヒカリ443.53.515
西会津あきたこまち43.53.53.414.4
新潟コシイブキ43.53.54.515.5


今年食べた、まずいコメ!
まだ、新米が出回る前に
ふとコメリに入ったら、米が売っていた。
国内産のブレンド米です。。。。。
これが、実にまずい、米粒が小さく、舌触りがざらざら、歯ごたえこれが米か!
という、散々なもの
これは、いわきに単身で行っていたとき、弁当の米が。。。。。。。。。これに近い。
まえから、いわきの米は。。。。と聞いていたので
これと同じようなことを感じたのは、北海道! なか卯で牛丼食べたときの米が。。。。
これに近い。一口米を含んだとき、舌触りに違和感を感じる。
世の中にはこのようなコメもあるんです。

会津に住んでいるとこのような経験は、ほとんどない。会津は山の中ですが、こと食べ物に関しては、独特な文化があり、これに接するとなかなか忘れられないと思います。

会津は、食べ物の資源(観光面での)
歴史的な資源も多くあり、多くのテレビ番組でもとりあげられていますが、いまいち一流の観光地になり切れていないと感じる。
京都、金沢で感じたことは、すんでいる住民の意識が高い、だから、市内の小さな川側溝の中にごみがほとんどない。
住んでいる人の意識がたかいから、それは、住民が率先して清掃を行っている。常に観光客目線でも物事考え行動している。

会津は、この目線が足りない。
俺が俺が。。。。やったんだとすぐ言いたがる。
そんなの行政の仕事だ!
すぐに放り投げる。

これでは、絶対一流にはなれないね!

本当に観光客をひっぱりたいのなら、会津鉄道に SLを走らせたら浅草発で(操車場が問題かな!若松にしかない、前は田島にもあったけど)




I ate this year, bad rice!
Still, before the new rice is hit
Suddenly Once in Komeri Co., Ltd., the US had been sold.
A blend rice domestically. . . . .
This is indeed bad, rice grain is small, texture rough is, crunchy this is rice or!
That, what is terrible
This is, when I went in alone to Iwaki, rice lunch. . . . . . . . . Close to this.
From the front, Iwaki of rice. . . . Because we heard that
I felt the same kind of thing this is, Hokkaido! The US at the time of eating beef bowl in Nakau. . . .
Close to this. When including the bite rice, feel a sense of discomfort to the texture.
I also like this rice in the world.

When living in Aizu such experience, little. Aizu is in the mountains, but, with regard to this and the food, there is a unique culture, I think that it not be forgotten easily when in contact with this.

Aizu, food resources (in the tourist plane)
There are many historical resources, but has also been featured in many television programs, feel that not expired will be quite satisfactory first-class tourist destination.
Kyoto, in the thing that felt Kanazawa, live in the residents consciousness is high, so, there is little trash in a small river gutter of the city.
Since the high consciousness of people who live, it is, residents take the initiative is doing the cleaning. Always it is acting thinking things also with tourists eyes.

Aizu, the eyes do not have enough.
I have is me. . . . If I did want was soon to say.
It is the work of a kind of government!
Toss immediately.

In this, it does not get used to the absolutely first-class!

If you really want to pull the tourists, Aizu railway in Asakusa departure When you run a SL (the yard there is only a problem kana! Wakamatsu, before I was even in Tajima)

2016年9月26日月曜日

いさみ飯店 ラーちゃん麺 Isami ra-chan noodles

通勤時よく前を通るので、そのうち入ってみるかな!と思って
はいってみました。
食べログにも載っていたのですが


ラーちゃん麺をこんな感じです。


不思議な味がします。
甘い酢の味
ラーメンに酢豚を乗せた感じに近いかも!

甘いアンのしたのは、げんこつ・鶏ガラと書いてありましたが、ラーメンのスープが、スープは、重慶飯店に近い。
麺は気持ち細めの固めの面ですが、このくらいがよい!
不思議な味ですが、最後のスープになると、アンとスープが混ざって少し飽きてくる。

星は☆☆&ハーフってところ





Because through the well before the time of commuting, kana try them entered! I think

I tried to enter.

It was also listed to eat the log, but the error-chan noodles looks like. And a strange taste. Sweet vinegar taste of be close to feeling carrying the sweet and sour pork ramen! To that of sweet Ann, but was written with the fist, chicken, noodle soup, soup, close to Chongqing Hotel. Noodles is a face of hardening of feelings narrow, this much is good! It is a strange taste, but when it comes to the end of the soup, come a little bored mixed Ann and soup. Star ☆ ☆ Ando half I place



コシイブキ 5kg購入 Koshiibuki 5kg purchase

もうすぐ湯川の農家から湯川産のコシヒカリが届くと思うのですが。。。。。。。米がなくなった。今年も例年のごとくあちこち新米物色を行い。
千葉産のコシヒカリ
西会津産のあきたこまち
新米を口にすると、27年度米には目が行きません。
週末は、米探しが。。。。。
今回は、ヨークを探してみて新米のかけらもない。。。。
仕方ないから隣のココカラファイン(薬のこだま)に入ったら
ありました。
この写真はネットからいただきましたが、この袋だったかは??ですが、コシイブキでした。
コシイブキは、新潟県でのみ作付けされている。山形の生え抜きと同じ、ような生い立ち?

コシxxの名前の通り、コシヒカリの近縁の品種のようです。結構期待できるかもしれません。

炊いてみて、炊きあがりのにおいが少し少ない。銀シャリを口に運ぶと甘みを感じる。
触感は、湯川の、に比べると少しやわらかめ!食感的には、昨年食べた、魚沼産のコシに近いかもしれない。


米の粒は、湯川に比べ小粒、結構実力が高いと思いました。
米は。比べてみないとわからない。

この時期のささやかな贅沢です。



But soon I think from Yukawa of farmers and Yukawa production of Koshihikari arrives. . . . . . . The US has run out. Also carried out around novice ransacked as in the previous years this year.
Chiba production of Koshihikari
Akitakomachi of Nishiaizu production
and eat a novice, do not go is eye for an 27 year rice.
The weekend, look for rice. . . . .
This time, there is no novice in the pieces and try to find a yoke. . . .
Since no choice next Kokokara Fine Once in (Kodama of medicine)
there was.

Whether but this photo was received from the net, it was this bag? ? But, it was Koshiibuki.
Koshiibuki are planted only in Niigata Prefecture. Same as a career of Yamagata, such upbringing?

As the name of the Kosi xx, it seems to breed in the near edge of the Koshihikari. It might very well be expected.

Cooked try, a little less smell of Takiagari. Feel the sweetness and carry the silver Shari to mouth.
Tactile sensation is a little softer compared to the Yukawa,! The textural, ate last year, it might be close to the Uonuma Koshi.


Rice grains, small compared to the Yukawa, I thought quite ability is high.
Rice. I do not know If you do not try compared.

It is a modest luxury of this time.


鶯宿亭 飯寺店 続きますが 昔ながらのコロッケ定食

 この前メニューで気になっていたので、また昼に行ってみました。 気になっていたのも”昔ながらの・・・・・”文言です。 多分手作りのコロッケと思いまして、自分もコロッケは作るので、味の違いが気になっていました。どこに行っても惣菜コロッケは、惣菜コロッケの味しかしなくて、あまり好みで...