2015年9月26日土曜日

イチジクをジャムに

八百屋にイチジクが・・・!
昨年イチジクジャムを作ったので今年も
今期購入したのは、完全には熟していなかったので
多めに火を通しましたが
・・・・少し色が悪くなりましたが、食べてみると、イチジクの味が

ヨーグルトに混ぜると絶品です。

大量にもらった茗荷・・・どうしよう!

まずは、肉巻きに
茗荷を半分に割って生姜味噌を塗って肉巻きに、クックパッドにありましたので
・・・・・・・・・う~ん!茗荷の食感が気になりますね!少し工夫が必要かと思います。

昔使っていたセンサーライトを見つけましたが・・・この再利用を

 これは、電球2口タイプのものでしたのでこれと、以前作っておいたLED投光器をつないでLEDのセンサーライトに、2口あるので一口は、手元LED!もう一口は、E26のソケットアダプタをねじ込みそこにLED投光器の100Vプラグを

いったって簡単な工作ですが!日ごろ稼働率の低いものの稼動をあげられます。

さらに必要なときは、投光器としての本領も遂げられます。


2015年9月23日水曜日

会津祭り 歴代藩侯行列 Aizu festival successive Hankou 行列

昨年はいけなかったので、今年は・・・・またかたせ・・・・
午後、行列の予定を予想しながら、今年は、ねらい目は午後


歴代藩侯行列は過去に参加したときがあります!玄武隊の足軽で
このとき、なれないわらじを履いて・・・・
足の股が痛くて痛くて・・・・難儀した記憶がまざまざと沸いてきました。
つらかった!暑かった!の記憶です。

今年も天気は快晴なので、暑い暑い、昼飯食ってる時間がない!  でしょうかね!
参加した方ご苦労様です。
参加は、一度はいいが二度三度は・・・・と思います。
まぁ御覧ください、あやせ・・が映ってます。


Aizu festival successive Hankou 行列
Because you did not do last year, ... also Katase ... This year
the afternoon, while expecting the appointment of a matrix, this year, aim th afternoon there are times when you participated in the past Hankou matrix is past! In footmen of Xuanwu Corps at this time, wearing a straw sandals that do not accustomed ... to painful sore crotch of foot storage you have difficulty ... came dwarf To vividly. It was hard! It was hot! It is a memory of. Since even the weather is a fine weather this year, hot hot, you do not have the time you are eating lunch! I would do it! It is a hardship like those who participated. Participation, once I think nice is ... twice three times. Please see Well, I have reflected the Ayase ....




給湯器のコントロールバルブ もう一つありましたので

自前CNCのZ軸に使った PM型のステッピングモーター

これは給湯器から外しましたがこれは、このように、モーターギア+位置検出用のセンサーの構造になってます。

見かけたら確保しておいたほうがいいです、工作には便利かと・・・・

いないでしょうかね!そんな人

Summarization of Rice Coparison

As engineer, It will surely do this


見た目 匂い 歯ごたえ 甘み TTL
北海道 ゆめぴりか 3 3.5 3 3.5 13
長岡 コシヒカリ 4 4 4.5 4.5 17
仙台 ササニシキ(ブレンド米です) 3.5 3 4 4 14.5
秋田 あきたこまち 3 3 3.5 4 13.5
山形 つや姫 3 3 3.2 3.2 12.4
山形 はえぬき 4.2 4.2 4.5 4.5 17.4
湯川 コシヒカリ 4.5 4.5 5 5 19

5段階評価





床のリホームの補修材料を買いに 山形・米沢に In Yamagata Yonezawa to buy the repair material of the floor of rehoming

ついでもあり、丸十も買ってきました。前はヤマザワで買ってましたが、今年からイオンで買ってます。ヤマザワでは700-800円ですが、今回のイオンでは、550円程度です。この値段さはなに!
一本残っていましたので6本購入トータル7本
これで当分大丈夫







ついでに山形の米でも・・・・・・つや姫 はえぬき
つや姫は、いいや! そうすると残すは、はえぬき・・・あまりきいた事がない!さらには、新米である、いろいろ迷い・・・・2Kgのパックがない!、・・・・・舞台から。。。。の思いで、はえぬき5キロを

早速、炊いてみて。。。。。。ほう!これはこれはあたりだ!こしともそん色ない!さらに新米
調べてきると、はえぬきは、主に山形で栽培されている品種であまり外に出ることは少ないようだ。






In Yamagata Yonezawa to buy the repair material of the floor of rehoming
There is also incidentally, round dozens we have bought. Although before had bought in Yamazawa, I bought in ion from this year. In Yamazawa is 700-800 yen, but in this time of ions, it is about 550 yen. The price of What!
Six purchase total seven because there was still one
This time being okay ...... Tsuyahime Haenuki also incidentally in the US of Yamagata Tsuyahime is, good! Then leave have never Haenuki ... I heard too much! Furthermore, it is a novice, there is no pack of various and hesitation ···· 2Kg! , From ..... stage. . . . In thoughts, the Haenuki five kilometers immediately, try Thailand. . . . . . Act! This is this is a hit! Strained and there is no inferiority too! Furthermore novice If you turn off Check, Haenuki seems rarely too much go out with varieties that are mainly grown in Yamagata.



米比べ 近くで手に入る米を食べ比べる Compare eat rice that enters the hand in the US compared nearby Out,

うちは、会津の湯川産のコシヒカリを食べております。
湯川は、会津の中でも一線を引かれた米のブランド、最近では、ふるさと納税でそのお返しで湯川産のコシヒカリを!

そのように湯川のこしは、うまい!でも7月に入り高温の時期になってきたときから、米がまずく感じるように、例年ですがね!今年は、この時期で昨年買った米が(玄米で購入 親戚がおりまして)7月で食べきれるような量で購入しました。

今年のもくろみは、当然どのブランドの米の味は落ちてると思いますが、家庭で保管しているよりは保管状況は優れているだろう。
米が切れたら、近くで手に入る米のブランの食べ比べをしてみよう!
 
スーパーに駆け込み2キロのものを購入、5キロかってまずかったら・・・・2キロを
北海道・・・ゆめぴりか
長岡・・・・・コシヒカリ
仙台・・・・・ササニシキ(ブレンド米です)
秋田・・・・・あきたこまち
を比較 当然湯川の米も比較のために残しておりました。

なんでこんなに米・の・味・に それは、いわきに単身で行っていたとき、仕事場の弁当の米が・・・
話にならない!いわきの米は、ま・・と聞いておりましたが、ここまで。。。。。
会津美里のスーパーかねかの260円弁当でもはるかにうまい。
米を買っている農家(親戚)の人に米のうまさを話すと、これしか食った事ないからわからない!
たしかに、米に関しては、無関心だったので。。。。。
「いのなかのかわず」 でした。
それで

さて。。。。コメントを
ゆめぴりか・・・・TVでは、北海道のブランド米と言うが。。。。。匂い・歯ごたえ・甘みが足りない。
長岡・・・・湯川と似ている、当然ですが! 少し香りと甘みがちかうように感じる
仙台・・・ササニシキブレンド 香りも味もあっさり系 すしに合いますね!歯ごたえもまずまず!
秋田・・・米が小粒、味香り歯ごたえ 全てマイナーセット

こでから、湯川産のこしは、まずくなったとはいえ、はるかに他をしのぐ味である。




Compare eat rice that enters the hand in the rice compared nearby
Out, we have to eat Koshihikari of Yukawa production of Aizu.
Yukawa, rice brand drawn a clear distinction among the Aizu, in recent years, the Koshihikari of Yukawa production in its return in the hometown tax payment! So waste paper of Yukawa is, good! But from the time that you have come to the time to enter the high temperature in July, as the US feel bad, it is, but I every year! This year, it was purchased in a quantity such as this time in the US that I bought last year (to got off the purchase relatives in brown rice) cut - ate in July. This year prospectus, although I think that has fallen naturally rice taste of any brand, storage situation than has been stored at home would have been excellent. Once the cut rice, let the compared eat rice bran available at nearby!

Supermarket and buy things rush 2 km, gone wrong Tara ... 2 km to me or five kilometers
Hokkaido ... dream Pirika
Nagaoka ..... Koshihikari
(a blend rice) Sendai ..... Sasanishiki
the Akita ... ... Akitakomachi
course of Yukawa rice Compare also had been left for comparison. Why it so the US, - taste-of, when it was going in alone to Iwaki, rice workplace lunch is ... not to talk! Iwaki of rice, or I've have heard that ..., so far. . . . . Super or I or of Misato Aizu 260 yen lunch even much good. When you release the US horse of the people of the farmer (relatives) are buying the US, I do not know because not that this only was eating! Certainly, with regard to the US, because it was indifferent. . . . . It was a "frog among the stomach." So now. . . . Comment In dream Pirika ···· TV, it says Hokkaido brand rice. . . . . There is not enough smell, crunchy, sweet taste. Nagaoka ... is similar to the Yukawa, but of course! Feel like swear a little flavor and sweetness Sendai ... Sasanishiki blend smell It fits also easily system sushi taste! Crunchy even decent! Akita ... rice is small, taste smell crunchy all minor set from in the child, he used paper of Yukawa production is, although it became bad, is a taste that surpass the much other.

2015年9月22日火曜日

座敷の床のリーホーム完了 rehome completion of the floor

素人細工なのでいろいろぼろが、見つかりました。
やっぱりぼろ隠しが必要ですね!

素人細工なので部屋の隅に隙間が・・・・
後切りの点検口が曲がって・・・・・

この手直しです。
隅の隙間に関しては、マスキングテープでシリコンでコーキング。

点検口

  • トリマーで曲がっている切り口を補正
  • 点検口をモールを張り、見た目の向上を
  • 点検口のふた部分の切り口補正・面取り
こんなないようです。
補修に便利なのはトリマーですね!買っておいてよかったと思いました。

 
 



rehome completion of the floor of the parlor
Various rag so amateur crafted, it was found.
After all, it requires a rag hidden! Since amateur crafted corners ... a gap of room bent inspection port of cutting after ..... is this rework. With respect to the corner of the gap, caulking in silicon with a masking tape. Inspection opening

It corrected a cut that is bent in trimmer
The inspection port tension the mall, the appearance of improvement
Cut correcting and chamfer of the lid portion of the inspection opening
This is not seems.
It is a trimmer in handy to repair! I thought that it was good to keep buying.










幻の食材 今年もいただきました 本物のまいたけ!

山好きなお隣さんより、まいたけのおすそ分け!
この時期、毎年いただきます。
山のまいたけは、山奥でないと取れません、幻の食材ですね
まいたけの定番!炊き込みご飯とお汁
ご飯は、まいたけ+ダシ醤油(当然 丸十ですが)+塩ととってもシンプル
お汁は、大根・サトイモ・ニンジン・ごぼう
味の決め手は、丸十ですげね!
いつもは、ごぼうは、入れませんがたまたま入れましたが、ごぼうの風味が強すぎてまいたけの風味が少し少なめ!
まぁ!好みですがごぼうの使い方を考えないと!
大根はいちょう切りに、きのこ汁はいちょう切りがベストです、大根は切り方で味が違ってきます。







2015年9月21日月曜日

朝、山形の芋煮のニュースが・・・ Morning, Imoni news of Yamagata is ...

というか今年も作っていました!いもに冷凍に牛肉がありましたので、サトイモとこんにゃく、きのこ、ごぼう!
トン汁と比べシンプルですね!
でもこれで良いのですね!

丸十で味付け完了!






ついでにうちのトン汁も
いつもトン汁系を作ると鍋一杯になってしまいます。いろいろ具を入れるので・・・・・
隣は、豚のケーシングで・・!とも思いましたが、買い置きがない!
前に豚ハムを投稿しましたが、この方式を使い
皮無しソーセージ

茹では、IHの保温機能で行います。簡単です。




 


Morning, Imoni news of Yamagata is ...
Whether it had also made ​​this year that! Since there was beef in the freezing potatoes, taro and konjac, mushrooms, burdock!
It is simple compared to the tons of juice!
But this is So you may! Seasoned completed in ten full! Incidentally ton juice of the inner also

It will become full pot and always make a ton juice system. ..... So put the various ingredients
next door, ... in the pig of the casing! Both I thought, but there is no stock up!
I've posted a pig ham before, use this method
skin without sausage boiled is done in the heat insulation function of IH. It is easy.


2015年9月20日日曜日

一階座敷のフローリング Flooring of the first floor parlor

2階の和室をフローリングにしましたが、家では一つ問題があり、一階の座敷の床の換気が悪く床がぶかぶかになってしまい大工さんに畳の下の床を張り替えてもらいましたが、湿気が多いのは変わらず・・・・
それなら床をフローリングに!さらに換気も何とかしたい・・
考えあぐねてフローリング+床の通気(ガラリを設けるさらに点検口も
これは、カネライトを張り終えたもの







 フローリングに張り終えました。
角にガラリが見えます。
今回は床材は、交互にずらして誤差が蓄積しないようにしました。少し手間が増えました。
ガラリは、部屋の隅に4箇所設けました。

点検口です、床を張り終えてから後で丸のこで切りましたが、ガイドの固定をテープでやったせいで少し曲がってしまいました。
少し手直しが必要になってしまいました・・・・

当座はじゅうたんを引いてコタツを作るので、見えませんので猶予があります。


Flooring of the first floor parlor
Second floor of it is I was a Japanese-style room in the flooring, there is one problem at home, ventilation of the floor of the first floor of the parlor is a bad floor I had been re-covered the floor under the tatami to cause carpenters become too big There, the humid unchanged ....
Well floor to the flooring! Furthermore ventilation also want to somehow ...
even thought Agne to flooring + floor of ventilation (further inspection port to provide a rattle

What this is, I have finished the tension Kaneraito

 We finished Hari flooring.
Rattle you will see on the corner.
Flooring this time, error by shifting alternately was to avoid accumulation. It has increased a little more effort.

Louver has provided four in the corner of the room.

This is the access door, but I cut a child of the later round after finishing tension on the floor, I have little crooked due to did guide fixed with tape.
It has become need a little rework ..

DECCOLA  2度めです この前唐揚げ定食がうまそうだったので

 注文しました、900円です。 今回もサラダバーの写真を撮り忘れましたが、次は必ず 鳥の竜田揚げ系の唐揚げです、味は控えめで、レモンを絞ると丁度いい。 混んでもなく雰囲気もなかなか! これでこの値段ですから 次は、比較的生姜焼きを頼む人が多いようなので、生姜焼き定食を頼もうかと思...